اتوموبی
روغن و مایعات
قطعات بدنه و داخل کابین
فیلتر و صافی
سیستم ترمز
لوازم برقی و الکترونیک
سوخت رسانی و اگزوز
موتور و انتقال قدرت
فرمان، جلوبندی و تعلیق
لاستیک و رینگ
برف پاک کن و قطعات

کمک فنر

فیلترهای انتخابی

توضیحات دسته‌بندی

کمک فنر

جلوبندی خودرو یکی از سیستم های ماشین است که هدف اصلی از طراحی آن، القای حس خوشایند نشیمن برای راننده و سرنشینان است. اجزای مختلف این سیستم به گونه ای باهم کار می کنند تا در ناهمواری های مسیر، کمترین میزان فشار به افراد حاضر در خودرو وارد شود. کمک فنر یا دمپر وسیله ای مکانیکی یا هیدرولیکی است که برای جذب و خنثی کردن تکانه های ضربه طراحی شده است. این کار را با تبدیل انرژی جنبشی شوک به شکل دیگری از انرژی (معمولا گرما) انجام می دهد که سپس دفع می شود. اکثر کمک فنرها نوعی دشپات (دمپری که در برابر حرکت از طریق اصطکاک چسبناک مقاومت می کند) هستند.

 

نحوه کارکرد کمک فنر

وقتی که ماشین در حال حرکت در چاله ها، دست انداز ها، سرعت گیرها و به طور کلی، ناهمواری های مسیر قرار می گیرد، از طرف جاده نیرویی به آن وارد می شود. این نیروی وارد شده توسط فنر های سیستم جلوبندی جذب می شوند، به این ترتیب افرادی که داخل ماشین نشسته اند این تغییرات را حس نمی کنند. فنر به دلیل خاصیت ارتجاعی که دارد، نیرو را دریافت کرده و شروع به ارتعاش می کند و اگر عاملی نباشد که جلوی حرکت آن را بگیرد، تا زمانیکه این نیرو تخلیه نشود، حرکت فنر ادامه دارد. این قطعه در نزدیکی هر چرخ نصب می شود تا جلوی نوسانات فنر را گرفته و آن را میرا کند. این قطعه از دو طرف به خودرو متصل است. یک سمت آن به شاسی ماشین، و سمت دیگر به یک قطعه ی متحرکت از سیستم تعلیق، مثل پوسته اکسل یا طبق وصل می شود. هدف از وجود این قطعه در جلوبندی خودرو، میرا کردن نوسانات فنر است. این قطعه به صورت موازی با فنر قرار میگیرد و به تعادل چرخ ها کمک می کند.

انواع  پنوماتیک و هیدرولیک همراه با بالشتک ها و فنرها استفاده می شود. کمک فنر خودرو شامل سوپاپ‌ها و روزنه‌های فنری برای کنترل جریان روغن از طریق پیستون داخلی است. یکی از ملاحظاتی که در هنگام طراحی آن در نظر گرفته شده است، این است که انرژی منتقل شده، به کجا خواهد رفت. در اکثر کمک فنرها، انرژی در داخل سیال چسبناک به گرما تبدیل می شود. در سیلندرهای هیدرولیک، سیال هیدرولیک گرم می شود، در حالی که در سیلندرهای هوا، هوای گرم معمولاً به اتمسفر تخلیه می شود. در انواع دیگر ضربه گیرها مانند انواع الکترومغناطیسی می توان انرژی تلف شده را ذخیره و بعداً استفاده کرد. به طور کلی کمک فنرها به بالشتک کردن وسایل نقلیه در جاده های ناهموار کمک می کنند.

 

انواع کمک فنر

اکثر کمک فنرهای خودرو از نوع دو لوله ای یا تک لوله ای هستند که خود این انواع نیز به دسته های مختلفی تقسیم می شوند.

 

دو لوله ای

همانطور که از اسمش پیداست، این نوع از دو لوله تشکیل شده است. نوع دو لوله ای نیز خود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که بر اساس مکانیسم آنها نامگذاری می شوند. به طور کلی 5 نوع کمک فنر دو لوله ای داریم که عبارتند از:

  • دو لوله ای پایه
  • دو لوله ای گازی
  • دو لوله ای با میرایی حساس به موقعیت
  • دو لوله ای با میرایی حساس به شتاب
  • کویل اور

 

دو لوله ای پایه

این نوع به ضربه گیر "لوله دوقلو" نیز معروف است و از دو لوله استوانه ای تو در تو تشکیل شده است؛ یک لوله داخلی که «لوله کار» یا «لوله فشار» نامیده می شود و یک لوله بیرونی به نام «لوله ذخیره». در قسمت پایین دستگاه در داخل، یک شیر فشاری یا شیر پایه قرار دارد. هنگامی که پیستون در اثر ضربه‌های جاده به بالا یا پایین می‌رود، سیال هیدرولیک از طریق سوراخ‌های کوچک یا "روزنه‌های" در پیستون و از طریق سوپاپ بین محفظه‌های مختلف حرکت می‌کند و انرژی "شوک" را به گرما تبدیل می‌کند که این گرما دفع می شود.

 

دو لوله ای گازی

این نوع به‌ عنوان «دو لوله سلول گاز» یا طراحی مشابه شناخته می‌شود و پیشرفت قابل‌ توجهی نسبت به شکل پایه دارد. ساختار کلی آن بسیار شبیه به لوله دوقلو است، اما یک شارژ کم فشار از گاز نیتروژن به لوله ذخیره اضافه می شود. نتیجه این تغییر کاهش چشمگیردر «کف کردن» یا «هوادهی» است که در نتیجه گرم شدن بیش از حد لوله دوقلو و از کار افتادن آن است؛ که به صورت چکه کردن مایع هیدرولیک کف از مجموعه ظاهر می شود. کمک فنرهای گازی دولوله ای دراکثریت قریب به اتفاق سیستم تعلیق خودروهای مدرن استفاده می شوند.

 

دو لوله ای با میرایی حساس به موقعیت

این نوع که اغلب به طور خلاصه به عنوان "PSD"شناخته می شود، تکامل دیگری از کمک فنرهای دولوله ای است. در ضربه گیر PSD که از دو لوله تو در تو تشکیل شده و گاز نیتروژن دارد، مجموعه ای از شیارها به لوله فشار اضافه شده است. این شیارها به پیستون اجازه می‌دهند تا در محدوده میانی مسیر حرکت نسبتاً آزادانه داشته باشد و در پاسخ به جابه‌جایی به سطوح نامنظم‌ترهنگامی که حرکت پیستون به سمت بالا و پایین با شدت بیشتری شروع می شود، با آزادی قابل توجهی حرکت کند. این پیشرفت به طراحان خودرو این امکان را می‌دهد که یک کمک فنر متناسب با مدل‌های خاص خودرو بسازند و اندازه و وزن یک وسیله نقلیه معین، قدرت مانور آن، اسب بخار آن و غیره را در ایجاد یک شوک موثر در نظر بگیرند.

 

دو لوله ای با میرایی حساس به شتاب

مرحله بعدی در تکامل این قطعه، ساخت کمک فنر بود که می توانست نه تنها تغییرات موقعیتی از "دست انداز" به "صاف"، بلکه به تمامی دست اندازها در جاده را در یک واکنش تقریباً آنی حس کند و به آن پاسخ دهد. این امر از طریق تغییر در طراحی شیر تراکمی به دست آمد و به آن "میرایی حساس به شتاب" یا "ASD" گفته شد. این امر نه تنها منجر به ناپدید شدن کامل مبادله "راحتی در مقابل کنترل" می شود، بلکه باعث کاهش گام در هنگام ترمز خودرو و چرخش در حین پیچ ها می شود.

 

کویل اور

کمک فنرهای کویل اور معمولاً نوعی ضربه گیر گازی دولوله ای در داخل فنر مارپیچ هستند. استفاده از آنها در سیستم تعلیق عقب موتور سیکلت و اسکوتر رایج است و به طور گسترده در سیستم تعلیق جلو و عقب در اتومبیل ها استفاده می شوند.

 

تک لوله ای

جایگزین اصلی طراحی برای فرم دولوله، کمک فنر تک لوله ای بوده است که در دهه 1950 به عنوان یک پیشرفت انقلابی در نظر گرفته شد. همانطور که از نام آن پیداست، نوع تک لوله ای، که تحت فشار گاز است و  در قالب کویل اور عرضه می شود، تنها از یک لوله ی فشار تشکیل شده است؛ هرچند دو پیستون دارد! این پیستون ها، پیستون کار و پیستون تقسیم کننده یا شناور نامیده می شوند و در واکنش به تغییرات همواری جاده به صورت همزمان در داخل لوله فشار حرکت می کنند. دو پیستون نیز اجزای سیال و گاز را به طور کامل از هم جدا می کنند. کمک فنر تک لوله ای  طراحی کلی کاملا طولانی مدت تری نسبت به نوع دو لوله ای دارد و نصب آن را در خودروهای سواری طراحی شده برای شوک های دولوله، دشوار می کند. با این حال، بر خلاف لوله‌های دوقلو، شوک تک لوله‌ای را می‌توان در تمامی جهت ها نصب کرد و محدودیت جهت و زاویه ندارد.

همچنین فاقد شیر فشاری است و نقش آن را پیستون تقسیم کننده بر عهده گرفته است. و اگرچه حاوی گاز نیتروژن است، گاز در شوک تک لوله ای تحت فشار بالا (260-360 psi یا بیشتر) قرار دارد که می تواند بر خلاف سایر انواع کمک فنرها، حتی بخشی از بار خودرو را نیز تحمل کند.

 

علائم خرابی کمک فنر

با توجه به نقش محسوسی که در راحتی نشیمن خودرو ایفا می کند، در صورتیکه در عملکرد آن مشکلی به وجود آمده باشد به راحتی قابل تشخیص است. با مشاهده علائم زیر می توان به آسیب در کمک فنرها پی برد:

 

نشت

داخل کمک فنر ماده سیال روغنی جریان دارد تا بتواند نیروی وارد شده از طرف فنر را خنثی کند. در صورتیکه نشت روغن اطراف چرخ ها مشاهده کردید، به وجود نشتی در آنها شک کنید.

 

حرکات نامتعارف

با توجه به اینکه کار اصلی کمک فنر، خنثی کردن نوسانات فنر و ایجاد سواری استیبل است، در صورتیکه در زمان وجود ناهمواری ها در جاده متوجه تکان های نامتعارف در خودرو شدید، نشان دهنده ایجاد مشکل است و باید سریعتر نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

 

کشیده شدن خودرو به یک سمت

یکی دیگر از وظایفی که کمک فنر بر عهده دارد این است که نیروی وارد شده به خودرو را به صورت مساوی به چرخ ها منتقل کند تا به سطح جاده بچسبد و تعادل خود را از دست ندهد. زمانیکه خودروی در حال حرکت به یک سمت کشیده شود، نشان دهنده مشکل در سیستم تعلیق و جلوبندی آن است که خرابی این قطعه می تواند یکی از دلایل آن باشد. در این مواقع بهترین کار این است که خودرو توسط یک مکانیک مجرب بازبینی شود.

 

فرسوده شدن غیرمعمول تایرها

به طور طبیعی هنگامی که تایرهای خودرو مسافت زیادی را طی می کنند، به علت اصطکاکی که با سطح جاده دارند عاج های خود را از دست می دهند. در صورتیکه این فرسودگی زودتر از حالت عادی رخ بدهد، نشان دهنده وارد شدن فشار بیش از حد به لاستیک هاست که می تواند به علت مشکل در کمک فنر خودرو باشد.

 

صدای اضافه در خودرو

اگر شوک با مشکل مواجه شده باشد، در هنگام عبور از دست اندازها صدای تقه مانندی از خودرو شنیده می شود. این صدا می تواند به علت شل شدن پیچ نگه دارنده کمک فنر باشد.

 

تغییرات ظاهری

اگر در ظاهر کمک فنر خودرو تغییری مشاهده کردید، می تواند نشان گر خرابی آن باشد. عمدتا تغییرات ظاهری به دلیل وارد شدن ضربه در تصادفات شدید یا برخورد خودرو با موانع ایجاد می شوند.

 

رقصیدن چرخ

این اصطلاح زمانی به کار برده می شود که چرخ خودرو در هنگام عبور از دست اندازها یا سرعت گیرها، حرکت خارج از محور داشته باشد. در این صورت حتما باید سلامت کمک فنر مورد بررسی قرار بگیرد.

 

دلایل خرابی کمک فنر

کمک فنرها عمدتا برای تحمل ضربه و فشار طراحی شده اند، اما مواردی در نگه داری و افزایش عمر مفید آنها وجود دارد که اگر رعایت نشوند، می تواند منجر به آسیب جدی در آنها شود. این عوامل عبارتند از:

  • اگر وزن و بار بیش از توان خودرو به آن وارد شود، باعث می شود در ناهمواری ها فشار مضاعف به کمک فنر وارد شده و به آن آسیب بزند.
  • خراب شدن درزگیر ها یا کاسه نمدهای کمک فنر باعث نشتی روغن و در نتیجه، خرابی آن می شود.
  • عبور از ناهمواری ها با سرعت بسیار زیاد، باعث فرسوده شدن زودتر از موعد کمک فنر می شود.

 

خرید کمک فنر

این قطعه در تامین احساس نشیمن راحت، نقش بسیار مهمی ایفا می کند. علاوه بر آن، در صورتیکه فشار وارد شده به خودرو در ناهمواری ها، به همان میزان به سرنشینان منتقل شود، سلامت آنها را به خطر می اندازد. در نتیجه داشتن کمک فنر سالم و کارآمد از ضرورات تمامی خودروها است. برای خرید این محصول با ضمانت اصل بودن و بازگشت کالا، می توانید درخواست خود را از بازار آنلاین اتوموبی ثبت کنید.

 

قیمت کمک فنر

عوامل متعددی در تعیین قیمت این قطعه تاثیر گذار هستند که شامل:

  • مدل خودرو
  • سال تولید خودرو
  • شرکت تولید کننده خودرو
  • نوع کمک فنر
  • کیفیت متریال استفاده در تولید
  • برند محصول

می شوند. در اتوموبی تلاش ما بر این است که تمامی قطعات خودرو را با کمترین میزان سود و مناسب ترین قیمت عرضه کنیم. این اطمینان را داشته باشید که با خرید از اتوموبی، محصول شما در سلامت کامل فیزیکی و در کوتاه ترین زمان ممکن ارسال می شود.