اتوموبی
قطعات بدنه و داخل کابین
برق و الکترونیک
لوازم مصرفی
سوخت رسانی و اگزوز
خنک کننده موتور، کولر، تهویه، بخاری
موتور و گیربگس
ترمز، جلوبندی، فرمان، باد

سیستم خنک کننده

توضیحات دسته‌بندی

سیستم خنک کننده خودرو

در تمامی خودرهایی که موتور احتراق داخلی دارند، سیستمی برای تعدیل دمای خودرو تعبیه شده است. این موتورها به طور عادی با عملکرد ایمن خود باعث ایجاد دمایی تا 250 درجه فارنهایت می شوند، که در صورتیکه مهار نشود، میتواند آسیب جدی به تمام قطعات داخل خودرو بزند و آن را ذوب کند؛ به جهت جبران این گرمای تولید شده، سیستم خنک کننده خودرو طراحی شده است. موتور خودرو به طور کلی، تنها از 30 درصد سوخت برای تامین نیروی محرکه استفاده می کند و مابقی تبدیل به گرما می شود. سیستم خنک کننده خودرو دمای موتور را در میزان مطلوب حفظ و نگهداری می کند. اساس این سیستم خنثی سازی گرمای حاصل از احتراق موتور خودرو است، و برای عملکرد اصولی خود از اجزای مختلفی تشکیل شده و مراحل متفاوتی باید طی شود.

این سیستم شامل موارد زیر است:

  1. مجموعه ای از کانال های که داخل بلوک موتور و سرسیلندر قرار گرفته اند و محفظه احتراق را با آب در حال گردش یا سایر مایع های خنک کننده احاطه کرده اند.
  2. لوله های زیادی که باله های لانه زنبوری فراوانی دارند، که مایع داغ موتور را دریافت می کنند و گرمای آن را به سرعت به بیرون می تابانند
  3. پمپی که آب را به صورت مرکز گریز به گردش در می آورد
  4. ترموستاتی که با تنظیم مقدار آب در جریان، دمای موتور را در میزان ثابتی حفظ می کند
  5. فن که با عملکرد خود هوای تازه را بین پره های رادیاتور به جریان درمی آورد

 

انواع سیستم خنک کننده خودرو

دو نوع مختلف سیستم خنک کننده موتور خودرو وجود دارد که بر اساس مکانیسم خنک کنندگی آن، دسته بندی می شود.

  1. سیستم خنک کننده با هوا

این نوع سیستم خنک کننده تقریبا منسوخ شده و در خودروهای مدرن استفاده نمی شود. در اتومبیل های قدیمی از این سیستم استفاده می شد؛ عملکرد آن از طریق فن های بزرگ و قوی بود که گرمای موتور را به بیرون هدایت می کرد. البته حجم موتور نیز کمتر بود و این سیستم می توانست پاسخگو باشد.

  1. سیستم خنک کننده با مایع

این سیستم در تمامی موتورها نصب شده و کاربرد دارد. همانطور که از نوع سیستم مشخص است، تعدیل دمای موتور از طریق جریان مایع انجام می شود. مایعی که خاصیت خنک کنندگی دارد، گرمای موتور را جذب می کند و باعث خنک شدن آن می شود. این طراحی برای موتورهای با حجم بالا بسیار مناسب و کارآمد است؛ همچنین در موتور سیکلت ها و سایر موتورهایی که به روش احتراق داخلی عمل می کنند، استفاده می شود.

 

اجزا سیستم خنک کننده خودرو

سیستم خنک کننده خودرو اجزای مختلفی دارد که همه با همکاری هم، گرمای حاصل از احتراق موتور را دفع می کنند. قسمت های مختلف این سیستم شامل موارد زیر می شوند:

  • رادیاتور
  • در رادیاتور
  • منبع انبساط و شیلنگ سرریز
  • واتر پمپ
  • ترموستات
  • پروانه خنک کننده یا فن رادیاتور
  • تسمه دینام یا تسمه پروانه
  • مایع داخل رادیاتور
  • فشنگی آب
  • بخاری اتومبیل
  • پولکی سرسیلندر
  • موتور فن
  • رله فن
  • مقاومت فن
  • شلنگ رادیاتور

 

 

بخشی از این سیستم در زیر به اختصار توضیح داده می شود.

 

رادیاتور

رادیاتورها در خودرو، برای خنک کردن موتور احتراق داخلی استفاده می شوند. علاوه بر خودروها، در هواپیماهای موتور پیستونی، لوکوموتیوهای راه آهن، موتور سیکلت ها و کارخانه های تولید کننده استفاده می شوند. در موتور خودرو قسمتی تحت عنوان بلوک موتور تعبیه شده است که محل عبور مایع خنک کننده است. این مایع گرمای موتور را به خود جذب می کند.سپس این مایع که حالا داغ شده است، به مخزن ورودی رادیاتور وارد می شود، از تمامی لوله های رادیاتور عبور می کند و به مخزن انتهایی می رود. مایع در هنگام عبور از لوله های رادیاتور، گرمای خود را از دست می دهد و لوله ها نیز، این گرما را به باله های خود می دهد. باله ها گرمای خود را به محیط منتقل می کنند و فن های رادیاتور با حرکت خود، این انتقال گرما را تسهیل می کنند. برای افزایش سطح تماس لوله ها با هوا، فین هایی وجود دارند که بازده تبادل را افزایش می دهند. در نهایت مایع داغی که از موتور آمده، خنک شده و دوباره به موتور برگردانده می شود. این چرخه ادامه دارد و از این طریق گرمای حاصل از احتراق موتور دفع می شود. البته دمای مایع، به اندازه دمای محیط پایین نمی آید، ولی در حدی کم می شود که به موتور آسیب کمتری وارد کند.

 

پمپ آب

پمپ آب قطعه دیگری از سیستم خنک کننده موتور است. این پمپ، آب خنک شده رادیاتور را به موتور منتقل می کند، و سپس آب در موتور گرم شده و دوباره به رادیاتور برمی گردد؛ این چرخه برای خنک کردن موتور خودرو ادامه پیدا می کند و دمای موتور خودرو در میزان ثابتی حفظ می شود.همچنین آبی که از موتور گذشته و دمای آن را به خود گرفته، برای ورود به رادیاتور به پمپ آب نیاز دارد. در واقع برای راندن آب به موتور و به رادیاتور، نیاز به عملکرد صحیح پمپ آب هست. واتر پمپ، نیرویی که برای پمپاژ آب نیاز دارد را، از طریق تسمه میل لنگ دریافت می کند. در خودروهای امروزی، واترپمپ های برقی نیز استفاده می شوند.

 

ترموستات

هنگامی که مایع خنک کننده در موتور جریان پیدا می کند، گرمای موتور را به خود جذب می کند. این مایع به رادیاتور منتقل می شود و گرمای اضافی آن گرفته می شود، سپس از سیستم های خنک کننده دیگری عبور می کند تا به موتور خودرو برسد. در واقع ترموستات رابط و دریچه بین موتور و رادیاتور است. وقتی مایع داخل موتور بسیار داغ می شود، شیر ترموستات باز می شود و مایع را به رادیاتور منتقل می کند تا رادیاتور دمای آن را پایین بیاورد. در صورتیکه دمای مایع خنک کننده زیاد بالا نرفته باشد و داغ نشده باشد، ترموستات بسته می ماند و مایع داخل موتور بلوک می شود و آنجا به گردش در می آید. ترموستات در ساختار خود، قسمتی موم مانند دارد که عامل منبسط شونده است، زمانی که گرما به میزان مشخصی برسد، منبسط می شود و دریچه را باز می کند. زمانیکه دمای مایع خنک کننده پایین می آید، موم هم منقبض شده و باعث بسته شدن دریچه می شود. این قطعه معمولا در قسمت بالایی موتور قرار میگیرد و دسترسی به آن بسیار آسان و راحت است.

علاوه بر خنک کردن موتور، یکی دیگر از وظایف ترموستات، عملکرد بهتر بخاری اتومبیل است. به صورتیکه اگر این قطعه در طراحی خودرو وجود نداشت، زمان بسیار زیادی نیاز بود تا بخاری به میزان گرمای لازم برسد.

 

خرید اینترنتی لوازم یدکی سیستم خنک کننده خودرو

همانطور که بالاتر اشاره شد، سیستم خنک کننده خودرو از اجزای ریز و درشت بسیار زیادی تشکیل شده است. صرف نظر از اندازه و سایز قطعه، تمامی آنها نقش مهم و تعیین کننده ای در حفظ سلامت و عملکرد صحیح خودرو دارند. اطمینان از سالم بودن قطعات نیز، از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو نیاز هست که سلامت آنها مدام چک شود و در صورتیکه با مشکل مواجه شده باشند سریعا تعویض و یا تعمیر شوند. نکته ای که بسیار حائز اهمیت است، این است که قطعاتی اصل و با کیفیت تهیه کنید. بازار آنلاین اتوموبی، با هدف تسهیل فرآیند خرید و فروش عمده، از سال 98 فعالیت خود را در زمینه فروش قطعات و لوازم یدکی خودرو آغاز کرده است. در این مسیر با ترکیب تکنولوژی، دانش روز مهندسی و مدیریت و تجربه بزرگان صنعت، زمینه ای فراهم کرده است تا مشتریان با خیال راحت و اطمینان خاطر از اصل بودن، خرید خود را انجام دهند. از مهم ترین اهداف اتوموبی، شفافیت در قیمت گذاری و ایجاد فضایی امن و مطمئن برای خرید و فروش لوازم یدکی است.