رادیاتور کولر (کندانسور)
توضیحات دستهبندی
کندانسور
سیستم تهویه مطبوع، یکی از سیستم های حیاتی است که برای تمامی خودروها طراحی و تعبیه شده است. وظیفه اصلی این سیستم تامین دمای هوای مطلوب راننده و سرنشینان است. به این معنی که در زمان نیاز دما افزایش و یا کاهش پیدا کند. این سیستم برای کارکرد صحیح خود، از اجزای مختلفی تشکیل شده است. داخل این سیستم خنک کننده گازی از نوع R134a جریان دارد که با کاهش و افزایش فشار وارد شده بر آن، تغییرات دما نیز انجام می شود. قلب و اولین مرحله عملکردی آن، کمپرسور است. گاز کمپرس و فشرده شده از این قطعه به کندانسور هدایت می شود. وظیفه اصلی کندانسور، کاهش دمای گاز جریان یافته داخل آن است و از نظر ساختاری، طوری طراحی شده است که با این وظیفه سازگاری دارد.
وظیفه و نحوه عملکرد کندانسور
کندانسور در سیستم ها و وسیله های مختلفی کاربرد دارد. صفحه مشبکی که پشت یخچال قرار دارد، کندانسور است و وظیفه اصلی آن زدودن گرما است. داخل یک کندانسور سه فاز عملکردی وجود دارد:
- فاز کاهش دما
- فاز تراکم
- فاز تحت سرما
در مرحله اول، دمای خنک کننده تا دمای تراکم،کاهش پیدا می کند. دما تا حدی پایین می آید که خنک کننده مخلوطی از حالت مایع و گاز دارد، بدون اینکه تغییری در میزان فشار آن ایجاد شود. در واقع این فاز، نقطه ای است که خنک کننده شروع به تغییر حالت از گاز به مایع می کند.
فاز تراکم در قسمت میانی اتفاق می افتد. بخش زیادی از خنک کننده در حال تغییر فاز از حالت گازی، به مایع است.
در قسمت انتهایی کندانسور، فاز تحت سرما رخ می دهد که خنک کننده بخش زیادی از گرمای خود را از دست می دهد و به دمای پایین تر می رسد.
طبیعی است که بر اساس قانون بقای انرژی، وقتی گرما از یک ماده خارج می شود، باید به ماده دیگری منتقل شود. وقتی ماده دیگری که گرما را دریافت می کند نیز، خاصیت پس زدن و دفع گرما را داشته باشد، مثلا هوا، باید دمای کمتری داشته باشد تا بتواند پذیرای گرمای ماده دیگر باشد. وقتی خنک کننده داخل کندانسور گرمای خود را از دست می دهد، آن را به هوایی که در اطراف جریان دارد منتقل می کند. این کار از طریق عملکرد فنی که در قسمت جلوی خودرو قرار دارد، انجام می شود. فن به صورت دائم جریان هوا را برقرار می کند تا این دما از خنک کننده به راحتی به محیط اطراف منتقل شود.
اجزا کندانسور
ساختار این قطعه از لوله هایی تشکیل شده است که به صورت موازی روی هم قرار گرفته اند. بین این لوله ها، پره های کوتاه، نازک و متراکمی قرار دارند که وظیفه جذب دمای خنک کننده جریان یافته داخل آن را، بر عهده دارند.اگر از مقطع عرضی به لوله ها نگاه کنیم، هر لوله از حفره های کنار هم متعددی تشکیل شده است که محل عبور خنک کننده هستند. خنک کننده گازی از لوله ای که در قسمت بالایی کندانسور قرار دارد وارد آن می شود، با گذر از آن به مرور به مایع تغییر حالت داده و دمای خود را از دست می دهد، و در نهایت به صورت مایع، از لوله خروجی که در پایین آن قرار دارد، خارج شده و به سمت رطوبت گیر می رود.
نشانه های خرابی کندانسور
نشانه های زیادی در خودرو نمایانگر مشکل در سیستم تهویه مطبوع است، با این حال، آنهایی که به تجمع گرما در سیستم اشاره دارند، به دلیل از کار افتادن کندانسور هستند. زیرا از بین بردن گرما در این سیستم، بر عهده این قطعه است. 5 نشانه زیر می تواند هشدار دهنده مشکل در این بخش باشند:
-
خروج هوای ولرم از دریچه های داخل کابین
این احتمالاً اولین چیزی است که در صورت خرابی کندانسور تهویه مطبوع متوجه خواهید شد. هنگامی که انتظار هوای خنک دارید و در عوض با یک وزش ولرم برخورد می کنید، بهتر است برای انسداد یا نقص هایی که باعث محدودیت در جریان هوا می شود، این قطعه را مورد بررسی قرار دهید. اگر جریان گاز و مایع در اینجا قطع شود، کل سیستم نمی تواند با حداکثر کارایی خود کار کند.
-
بوی سوختگی
وقتی وسیله نقلیه نتواند گرمای ایجاد شده در سیستم تهویه مطبوع را آزاد کند، در نهایت دمای تمام قطعات به حدی افزایش مییابد که وقتی تهویه مطبوع روشن است، اجزا شروع به سوختن و پخش بو میکنند. این یک مشکل جدی است و احتمالاً باید چندین قسمت از سیستم را تعویض کنید زیرا ممکن است آنقدر ذوب شوند که دیگر کار نکنند.
-
گرم شدن بیش از حد در هنگام درجا روشن بودن
خودرویی که خنک کننده را با موفقیت در کندانسور تهویه مطبوع به گردش در نمیآورد، گرما را به خوبی از بین نمیبرد، در نتیجه این گرما در سیستم جمع میشود. به طور معمول، کندانسور تهویه مطبوع با جریان هوای دریافتی پس از شروع حرکت وسیله نقلیه خنک می شود، اما اگر گرمای بیش از حد به علت معیوب بودن این قطعه ایجاد شود، با حرکت و جریان یافتن هوا نمی توان آن را از بین برد.
-
نشتی قابل توجه مایع خنک کننده
از آنجایی که خنک کننده تحت فشار بالا در این قطعه جریان دارد، در صورت وجود هر گونه آسیب، قطعه بیشتر مستعد نشتی است. نشتی ناشی از خرابی آببندها بخشی طبیعی از پیری کندانسور است، اما قبل از اینکه تمام خنک کننده از سیستم نشت کند، باید تعویض شود.
-
چراغ های هشدار
برخی از خودروهای جدید دارای یک سیستم هشدار هستند که مشکل سیستم تهویه هوا را تشخیص داده و چراغ هشدار را پشت کیلومتر منتشر می کند. دفترچه راهنمای مالک خود را بررسی کنید تا ببینید آیا نیاز به بررسی هست یا نه.
دلایل خرابی کندانسور
با توجه به اینکه این بخش از سیستم تهویه در معرض فشار بسیار بالا است، به همان نسبت نیز مستعد آسیب دیدن است. عوامل متعددی هستند که باعث آسیب به این قطعه می شوند. به طور خلاصه می توان در دو دسته زیر قرار داد:
-
خوردگی و زنگ زدگی
این اتفاق به ویژه در قسمت پایینی رخ می دهد که پره ها و لوله ها در معرض رطوبت هستند. خوردگی همیشه از پره ها شروع می شود؛ ممکن هست حتی در نگاه اول کل قطعه سالم و بدون نقص به نظر برسد، ولی این آسیب داخل پره ها تاثیر خود را می گذارند. یک ردیف از پره های آسیب دیده می توانند ظرفیت کندانسور را تا 5 درصد کاهش دهند و در نتیجه بار اضافی بر سایر قسمت های این سیستم، به خصوص کمپرسور، وارد می کند. یکی از عواقب پره های معیوب این است که پایداری کلی قطعه از بین می رود و اتصالات آنها، شل می شوند. در شرایطی که خودرو با لرزش زیادی مواجه شود، کندانسور نیز پس از مدت کمی متلاشی می شود، این کار با جدا شدن لوله ها از قسمت ها کناری شروع می شود.
-
نشتی
کل سیستم تهویه مطبوع در معرض نشتی هستند، کندانسور نیز از این قاعده مستثنی نیست. در نظر داشته باشید که نشتی منجر به از دست رفتن خنک کننده می شود که عملکرد کل سیستم را تحت تاثیر قرار داده، همچنین باعث از بین رفتن روانسازی نیز می شود. یکی از نشانه هایی که نشتی را نشان می دهد، رد روغن روی سطح این قطعه است. به همراه خنک کننده، روغن نیز درون سیستم در جریان است تا حرکت آن را راحتتر کند. در صورتیکه بخشی نشتی داشته باشد، به علت فشار بالایی که در سیستم هست، خنک کننده به همراه روغن از آن خارج می شود. مشکل شکستگی و نشت در این قطعه می تواند به دلیل استفاده از پاک کننده های فشار قوی، نصب نادرست، حشرات، سنگ ها و خم شدن گلگیر بوجود بیاید.
برای تشخیص نشتی می توانید از لامپ UV یا وسیله های دیگری که نشتی را شناسایی می کنند، استفاده کنید. این وسیله ها نه تنها نشت در سیستم، بلکه سایر مشکلات را نیز می توانند تشخیص دهند.
در نظر داشته باشید که اگر کندانسور با مشکلاتی مانند نشتی، خراب شدن پره ها، از دست دادن پره ها، لوله های خم شده و یا گرفتگی داخلی مواجه شده، حتما آن را تعویض کنید تا از زیان های بعدی جلوگیری شود.
خرید کندانسور
سیستم تهویه مطبوع از ضرورات رانندگی محسوب می شود، از همین رو، نگهداری و رسیدگی به آن نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اجزا مختلف این سیستم باید به صورت دوره ای بررسی و کنترل شوند تا صحت و سلامت آنها تایید شود. در صورتیکه یکی از قطعات با مشکل مواجه شده باشد، می تواند عملکرد کل سیستم را تحت تاثیر قرار دهد. کندانسور بخشی از این سیستم هست که محل تغییر فاز خنک کننده است، از این رو کنترل و سالم بودن آن بسیار حائز اهمیت است؛ بطوریکه اگر با اندکی مشکل مواجه شد، می بایست به سرعت تعویض شود. برای خرید این قطعه با قیمت مناسب و همچنین اطمینان از اصل بودن، می توانید درخواست خرید خود را از بازار آنلاین اتوموبی ثبت کنید.
قیمت کندانسور
با توجه به اینکه این قطعه از طراحی بسیار ظریفی برخوردار است، متریال استفاده شده در آن بالاترین میزان کیفیت را دارد. اهمیت کارکرد این قطعه به قدری است که در صورت بروز مشکل می بایست به سرعت تعویض شود تا کل سیستم تهویه را تحت تاثیر قرار ندهد. باید در نظر داشته باشید که محصول را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید تا با قیمت مناسب عرضه شود. کندانسور انواع خودروها با بهترین کیفیت، ضمانت اصل بودن و نازل ترین قیمت در بازار آنلاین اتوموبی موجود است. خرید خود را از اتوموبی ثبت کنید تا در کوتاه ترین زمان و در تمام نقاط ایران به دستتان برسد.